PEGI - Gameclassificatie

Pan European Game Information, oftewel PEGI, is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem. Aan de hand van leeftijds- en inhoudspictogrammen op de cover van een videogame geeft het PEGI-systeem informatie aan ouders en opvoeders over mogelijke schadelijke elementen in games.
PEGI is opgezet om Europese ouders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van computerspellen. Het systeem werd geïntroduceerd in 2003 en werd ontwikkeld door het ISFE. Het PEGI systeem verving een aantal nationale leeftijdsclassificatiesystemen door 1 systeem dat nu in de meeste landen van Europa gebuikt wordt.

Om tot de PEGI classificatie te komen wordt er een vragenlijst ingevuld waarin een aantal verschillende onderwerpen aan bod komen. Denk hierbij aan verschillende categorieën zoals; Geweld, Angst, Seks, Discriminatie, gokken, Drugs/Alcohol gebruik en Grof taalgebruik. Afhankelijk van de mate waarin deze onderwerpen in een spel voorkomen wordt een bepaalde leeftijdsclassificatie toegekend aan de game, ook worden daar inhoudspictogrammen bijgezet waardoor het voor de consument duidelijk wordt wat voor soort (schadelijke) onderwerpen er in de game terugkomen.

De leeftijdsclassificatie van PEGI bestaat uit de volgende leeftijden:

  • 3 jaar
  • 7 jaar
  • 12 jaar
  • 16 jaar
  • 18 jaar

Deze leeftijdsclassificaties moeten ook in Nederland verplicht worden nageleefd een (web)winkel mag dus geen games verkopen aan personen die jonger zijn dan de leeftijdsclassificatie die aan de game is toegekend.