Games stimuleren het eten van fruit en groente

Een medisch onderzoek wijst uit dat kinderen worden aangezet tot het eten van fruit en groenten door het spelen van videogames.
Wetenschappers die zich bezig houden in de agricultuur en strijden tegen het overgewicht en diabetes van Amerikaanse kinderen hebben het onderzoek uitgevoerd. Fruit, groente en ander gezond voedsel helpt hun in de strijd tegen overgewicht en diabetes. Videogames er gericht zijn op het nastreven van een gezonde levensstijl zouden een positief effect hebben op de kinderen.

De wetenschapper Tom Baranowski stelt dat: "Serieuze videogames kunnen het gedrag van kinderen effectief veranderen. Als je de aandacht van een kind eenmaal hebt, kan het gedrag aangepast worden. Hierdoor wordt het persoonlijk relevant en bovendien voegen games plezier toe".

Onder 133 kinderen tussen de 10 en 12 jaar met overgewicht werd het onderzoek uitgevoerd om te kijken of games de fruitconsumptie stimuleren. 103 van die kinderen speelden games die speciaal op het verbeteren van hun levensstijl waren gericht. De groep die deze games speelden aten gemiddeld 0.67 meer porties fruit en groente per dag dan de kinderen uit de controlegroep.

De studie had wel zijn beperkingen door de relatief kleine groep kinderen die onderzocht werden en het feit dat de proefkonijnen geld kregen voor hun medewerking. De schrijvers vinden daarnaast dat games veelbelovend zijn, maar dat er nog meer en beter onderzoek moet worden verricht naar de zinvolle effecten van videogames en hoe deze het eten van fruit en groente kunnen stimuleren.