ISFE Onderzoek

ISFE Consumer Survey 2010

De Interactive Software Federation of Europe (ISFE) heeft een nieuw onderzoek uitgebracht waar gekeken wordt naar de Europese gamers.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder 5800 mensen uit 18 landen, blijkt dat 24,5% van de volwassenen in Europa gamers zijn. Dat komt neer op zo'n 95 miljoen mensen. Die gamende groep mensen wordt steeds groter en zorgt voor een veel breder begrip van “gamer”. Niet alleen de groep gamers die meerdere uren per week besteed aan het naspelen van historische veldslagen wordt groter, maar juist de groep die rustig tijdens het wachten op de bus een spelletje op zijn iPhone speelt, blijkt steeds omvangrijker te worden.

Ook wordt vaak gedacht dat het voornamelijk mannen zijn die gamen, maar uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 vrouwen regelmatig een videospelletje speelt, dat ligt dicht bij de mannelijke groep, waarvan er gemiddeld 1 op de 3 een game speelt.

Dat de gamer niet alleen maar bezig is met het spelen van spelletjes blijkt wel uit het feit dat maar liefst 76 % van de gamers minder dan 5 uur per week besteed aan het spelen van videogames. Ook ouders houden wel eens van een spelletje, uit het onderzoek komt ook naar voren dat 58% van de ouders samen met hun kinderen games speelt. 71% van die groep houdt ook bij wat voor soort games hun kinderen spelen. Daarnaast is er een steeds grotere groep ouders die het vanuit hun eigen verleden zelf gewoon erg leuk vinden om een game te spelen. Hier wordt niet voor niks steeds meer door de games producenten op in gespeeld door specifiek voor volwassenen games te maken. Denk hierbij aan uitgebreide MMO's, maar ook de casual games op de smartphones. Daarnaast is ook opvallend dat skill games & gokgames als gokkasten spellen, casino en poker steeds meer gespeeld worden.

Daarnaast blijkt dat de PEGI rating verrassend populair is, 76% van de gamers en 89% van de niet-gamende ouders blijkt dit een erg nuttige maatstaf te vinden.